Mesajul Presedintelui
” Dezvoltarea exploziva a stiintei si tehnologiei in contextul generalizarii societatii informationale si germinarii economiei bazate pe cunoastere are ca principala consecinta accelerea exponentiala, la scara globala, a tuturor componentelor vietii socio-economice.”
Procesul de structurare al Uniunii Europene adaugă probleme suplimentare specifice, cum ar fi: repoziționarea economică a țărilor membre, redefinirea rolului României în acest context, adaptarea dinamică a societății românești la cerințe noi. Pe scurt, generează un nou nivel de complexitate a vieții politice. Dacă la cele de mai sus adaugăm schimbările climatice și instabilitatea geofizică, putem spune că omenirea se află într-o perioadă dificilă, de criză globală, manifestată pe toate palierele și nivelurile.
Soluția pentru această criză nu se găsește printre filele de istorie, deși se justifică prin invocarea lor, ci se naște în mijlocul specialiștilor preocupați cu adevărat de înțelegerea naturii intime a crizei, specialiști din domenii diferite, ce pot opera coerent într-o paradigmă a Complexității. În acest spațiu conceptual, structurat de o seamă de concepte, modele și teorii bazate pe o abordare neliniară a societății, se pot defini și realiza noi construcții intelectuale, noi tehnici și noi tehnologii, noi valori materiale, cu alte cuvinte, se pot pune bazele unei noi societăți. Această societate este azi cunoscută sub numele de “Societatea Cunoașterii” și este încă o năzuință. O năzuință ce a căpătat însă consistență, a polarizat atenția omenirii și a devenit comanda socială în Europa prin documentul de la Lisabona, urmat de programul EUROPA2020.
Această nouă comandă socială este o oportunitate ce poate favoriza pe oricine gândește liber, operează conceptual, riguros și acceptă comunicarea și colaborarea ca proprie necesitate de împlinire personală. Limitările în această etapă nu sunt legate de nivelul tehnic sau tehnologic, ci de gradul de implicare creativă în structurarea de noi instrumente de evaluare, decizie, proiectare și implementare strategică, specifice obiectivului principal, cel de structurare a societății sustenabile bazate pe cunoaștere.
Resurse de cunoaștere pentru a aborda o asemenea complexitate problematică există. Din păcate, strategii de azi apelează riscant de puțin la ele, ceea ce ar putea să capete în curând un cost inacceptabil.
În acest context, Centrul pentru Studii Complexe și-a propus să valorifice creativ și în sprijinul concret al societății, expertiza și competențele deținute în domeniul științei complexității, pregătind în același timp și noua generație pentru participarea activă într-o economie modernă, flexibilă și evident sustenabilă.
Umanitatea are nevoie de un nou impuls – iar impulsul este conceptual, chiar dacă ulterior devine materializabil prin ingeniozitatea și inventivitatea Omului.